Kommentar af Lars Norman Thomsen – Skatten – Adresseavisen Syddjurs – uge 35

Kommentar: Skat og sex

Om kommuneskatten er 25,9 procent og en af de højeste i Østjylland rager de blå politikere, primært Konservative og Venstre, mere end det gør deres og de øvrige partiers vælgere.

Skat er det mest usexede tema at spille ud med i en kommunal valgkamp. Det erfarede ikke mindst Tommy Bøgehøj og Syddjurs Konservative ved Kommunalvalget i 2017.

Her lagde Bøgehøj markant ud.

Han foreslog kommuneskatten nedbragt med 0,2 procent point over fem år – fra 25,9 til 24,9 procent.

Hans hardcore forslag, som ifølge Bøgehøj ville gøre Syddjurs mere konkurrencedygtig om tilflytternes gunst og ligeledes kaste flere penge ud til forbrug og dermed styrke det lokale erhvervsliv, fik kun light opbakning fra Venstre og Det Radikale Venstre.

Vælgerne var mest interesseret i at høre om udgiftssiden og mulighederne for at udbygge den kommunale velfærd.

Undervejs i denne byrådsperiode har der fra borgerligt hold været gjort forsøg på at få pillet ved kommuneskatten under budgetforhandlingerne, men uden held.

Senest sidste år, hvor de borgerlige allerede tidligt i forhandlingslokalet fik at vide råt for usødet af Socialdemokratiets gruppeformand Michael Stegger, at en skattenedsættelse ikke var et tema trods det, at staten ville kompensenere Syddjurs Kommune ret så eftertrykkeligt:

»Vi har flertallet, og det vil vi bruge,« forsikrede Stegger, så kunne Wistoft, Bøgehøj og de andre bare rette ind eller gå hjem. Sådan kom det også til at gå.

Ved de budgetforhandlinger, der nu er gået i gang, vover den blå side ikke at gentage kunststykket.

De ved, at der ikke er flertal for at sænke skatten i det nuværende byråd.

Derfor vil de bruge krudtet på alt andet end skat for at få indflydelse på Budget 2022.