Molslinjen – bryd monopolet!

Af Tommy Bøgehøj, borgmesterkandidat

Der skrives for tiden meget om, hvordan vi skal få Molslinjen til at planlægge flere afgange fra Ebeltoft,. Der tales om optog gennem Ebeltoft, underskriftindsamlinger etc., GLEM DET – det er absolut sympatisk her i valgkampen, men det har ingen effekt.
Molslinjen ejes og drives af kapitalfonden Polaris og Lind Invest og antal afgange fra og til henholdsvis Aarhus og Ebeltoft bestemmes alene ud fra en økonomisk beregning, og ikke en holdning til, hvor bilisterne måske helst vil køre til og fra, kortest sejltid, etc. Store fyldte færger er en stor del af beregningen, og hvis man råder over to færgehavne, vil man forsøge at samle passagerne i den ene havn, så de kan optimere kapacitetsudnyttelsen pr. færge. Sådan skal ledelsen kalkulere og prioritere og desværre valgte de Aarhus som hovedhavn.

Dette betyder ikke nødvendigvis, at det er en dårlig forretning at sejle fra Ebeltoft. Da afstanden mellem de to landsdele er kortest mellem Ebeltoft og Odden, vil det altid ren driftsmæssigt være den billigste at besejle. Kan man så samtidig få en fornuftig kapacitetsudnyttelse, måske på lidt mindre færger, vil det kunne være en god forretning.

Beregningen er, at hvis Molslinjen øger antallet fra Ebeltoft, forringer de kapacitetsudnyttelsen på de store færger fra Aarhus, og så bliver den samlede forretning dårligere.

Den eneste måde at få skabt regelmæssigt færgedrift mellem Ebeltoft og Odden, er ved at få stoppet monopolet og skabe mulighed for, at der kan etableres et alternativ til Molslinjen. Historien har altid vist at når der har været konkurrence mellem Ebeltoft og Aarhus til Odden, har Ebeltoft linjen altid stået stærkest, og det kan sagtens ske igen.

Det kræver dog, at der er aktører, der ønsker og kan få lov til at besejle ruten. Udfordringerne er, at færgehavnen i Ebeltoft ejes af Sund og Bælt (trafikministeriet), og at trafikministeriet har udtalt, at der kan være trafikrisiko ved at lade flere rederier/skibe anløbe Odden havn. Denne forklaring kan dog være svær at ”forstå”, når man tænker tilbage på tidligere tiders mange anløb med færger fra både Ebeltoft og Aarhus, så reelt er det en politisk situation, der skal ændres, så der kan skabes reel konkurrence.

Jeg vil derfor opfordre de lokale politiske partier til at bearbejde deres repræsentanter på Christiansborg for at få disse restriktioner fjernet, kun derved kan der skabes en situation, hvor enten Molslinjen motiveres til at øge antallet af afgange, for at lukke eventuel konkurrence ude, alternativt kan der opstå reel konkurrence, og det ville måske ikke være så slemt endda.